10 Scaneagle2 UAV and 3 Medium Altitude Long Endurance Unmanned Airborne Vehicles for MALAYSIAMelalui Maritime Security Initiative (MSI) Amerika telah memberikan bantuan dalam bentuk keupayaan dan kemampuan (pelatihan) kepada negara-negara maritim termasuk Malaysia untuk membantu meningkatkan keupayaan maritim di Asia Tenggara.

Program ini dibiayai percuma sepenuhnya oleh kerajaan AS tanpa apa-apa perbelanjaan yang perlu ditanggung oleh Malaysia.

Di bawah program MSI ini, Tentera Laut Diraja Malaysia akan memperolehi UAV ini secara berperingkat-peringkat, bermula dari tahun 2019 hingga ke 2022.

Kumpulan pertama enam dran ScanEagle dijangka dihantar pada pertengahan November tahun ini.

Masa Depan Pembelian dron ini akan membantu dalam aktiviti pengawasan maritim, sementara penambahan kedua-dua pesawat Peronda (MPA) dan tiga Medium Altitude Long Endurance Unmanned Airborne Vehicles akan dilaksanakan seperti Rancangan Malaysia ke-12.

Abe Google Translate

MMP

Comments

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts