MD530G Malaysia Updated StatusSource from Unnamed in LIMA

Macam-macam desas desus MMP dengar berkaitan perolehan MD530G sebanyak 6 Unit yang mana akan ditugaskan oleh PUTD bagi penugasan di Esscom.

Apa status terkini perolehan MD530G sekarang ini?

Setakat maklumat yang MMP dapat secara tidak rasmi ini adalah mengatakan MD530G akan sampai Bulan 6 2019 ini.

Syarikat Destini Bhd katanya dah give up berkaitan urusan pembelian MD530G ini.

Invation Aero dan Sapura Aero masih lagi dipilih oleh Syarikat MD Helicopters untuk jadi Hub Penyelenggaran Pesawat tersebut nanti.

Pengambilan staff dari Syarikat berkenaan tengah berlangsung bagi tujuan membina struktur syarikat yang akan mula menyelenggara MD530G nanti.

Kenapa lambat sangat?

Tidak banyak info yang MMP perolehi cuma salah satu info yang MMP boleh kata masuk akal adalah berkaitan kelulusan US berkaitan Versi MD530G untuk dijual atau dieksport ke luar Negara.

Ketika Malaysia memeterai kontrak pembelian MD530G pada DSA 2016 dengan kontrak pembelian RM 321 Juta. US hanya menluluskan versi MD530F sahaja untuk eksport ketika itu dan Versi MD530G adalah versi Prototype yang ditawarkan kepada Malaysia. (Kita kan suka jenis macam ini)

Sekarang rasa nya semua isu berkenaan sudah selesai dan Mari laah kita tunggu Bulan 6 2019 ini..

Adakah Jadi Kenyataan atau Hanya Angin Kentut Je lagi.MMP

Comments

 1. Harap bukan kentut. Secara peribadi saya tak yakin helikopter AH atau LAH ini masih besar kesan 'deterrent' nya di dalam konflik serantau.

  ReplyDelete
 2. hishamuddin boleh bagi penjelasan

  ReplyDelete
 3. Follow-up juga dari YB tersayang Malaysia Baru, Mat Sabu! Beliau mesti dapat jawab hal ini sebab delivery timeline di dalam tempoh /masa dia menjawat jawatan MenHan ganti Hishamuddin sdr!

  ReplyDelete
 4. Di blog Marhalim Abas, ada mengatakan US govt dan pembuat 530G masih tarik menarik untuk kelulusan eksport helikopter tempur ringan ini. Yang ini mungkin merupa flashpoint dgn Msia sebab sudah terlalu lama menunggu 530G ini sedangkan ianya sudah dibayar. Uncle Sam, nak jual ke tak sebab dengar surat guaman @ legal sudah disiapkan untuk memaksa US membuat keputusan segera!

  ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts