Littoral Mission Ship 111 KD Keris




Hari ini terjawab sudah status projek LMS Negara apabila hari ini Kapal LMS penant no 111 telah dirasmikan oleh lady sponsor iaitu Isteri Menteri Pertahanan Puan Hajjah Normah bt Alwi di Dermaga CSIC.

KD Keris akan menjalani beberapa siri ujian dan trial di pelabuhan dan laut sebelum diserahkan kepada TLDM pada disember 2019.

Krew-krew TLDM akan dihantar ke Shangai bagi menjalani latihan dan T&C dijalankan disana.

Untuk Maklumam semua, kesemua 4 buah LMS ini dibina dan disiapkan di China berbanding pelan asal 2 buah di bina di Lumut oleh Boustead. Pekara ini dikatakan menjimatkan kos pembelian dan pada masa yang sama memberikan ruang kepada Boustead untuk siapkan 6 buah LCS Negara kita sekarang ini. LCS Maharaja Lela kini dalam proses pemasangan sistem dalam kapal. ( X boleh nak detail laa pasang apa..yang pasti Mica AL x pasang laa lagi)


The LMS warship is capable of operating in multi-mission roles, as it has the ability to carry up to three standard ISO containers containing mission modules, as well as stern launch boats for quick reaction missions.
Read more at


3 buah Kapal LMS yang lain akan dinamakan dengan senjata tradisional Melayu.

Yang pasti MMP jamin mesti ada nama Tombak nanti.

Pas siap ini kita tengok ada lagi tak LMS yang akan dibina sebab dalam program 15 to 5 TLDM. TLDM hendakkan 18 buah LMS disediakan oleh pihak kerajaan Malaysia.

Tetapi dengan khabar angin Kelas Laksamana dan Kelas Korvet akan menjalani program SLEP nya. Maknanya Program 15 to 5 macam nak terkubur je.Harapan MMP yang tinggi mengunung ini harap kan Program 15 to 5 diteruskan juga.

IkanJerungHantu

MMP

Kredit: Airtimes

https://www.airtimes.my/2019/04/15/tldm-abadikan-nama-persenjataan-tradisi-melayu-pada-kapal-baharu/?fbclid=IwAR1m-5mrThPFunR25YLHzx5sd50i4jlOKDVTjfeCZOjMn2P57AGGrgPAz7M

Comments

  1. Cantik bentuk kapal LMS ni..dah ada ciri2 modern dan stealth design ny..saiz,sea keeping,endurance dan stats pun dah dlm kelas OPV.
    Bravo TLDM.

    ReplyDelete
  2. Tahniah kapal LMSby ud meluncurr

    ReplyDelete
  3. rasanya 15 to 5 akan terkubur..dan bagi aku lebih baik terkubur dari melekap dengan idea rigid TLDM tu..mana lah dtgnya idea nak gantikan tugas2 berat FAC TLDM spt class2 Laksamana,Perdana dll yg skrg merangkumi lebih kurang 25 kapal serang laju dgn LMS yg tak berapa nak laju,sejata ciput dan mahal kedehakk ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts