Su-30MKM Serviceability



Ramai yang tanya MMP kenapa Su-30MKM tak pernah nampak terbang sekali 18 bijik. Jawapannya ialah Serviceability.

Serviceability dalam jargon military aviation bermaksud rate of aircraft availability for flight operation. Berapa ratio jet pejuang yang siap siaga dalam satu satu masa untuk operasi udara.

Biasanya ada sejumlah kecil pesawat pasti tidak di terbangkan. Kenapa? Kerana pesawat2 ini sedang di servis dan di selenggara tu je. Korang taknak jet kesayangan kita rosak kan. Jadi pesawat ni mesti selalu di mantain. Jadi berapa pesawat yang sedang di servis in relation to keseluruhan fleet ialah apa yang di panggil Serviceability. Usually, a certain number of aircraft are on the ground



Servis dan selenggara memanjangkan hayat pesawat dan membolehkan banyak pesawat boleh di aturgerak untuk operasi udara.

Kalau kita tak maintain dan selenggara nanti banyak la yang tersadai lama. Kita taknak macam tu.

Sebenarnya kos selenggara MiG29N TUDM yang tinggi telah pun di repurposekan untuk increase readiness Sukhoi. Bermakna super flanker kita dalam keadaan serviceability yang agak tinggi la. Berapa banyak tu rahsia TUDM la kan.

Jadi dalam diam TUDM pun melakukan perbelanjaan bijak sama seperti TLDM.

MMP

Gambar dari page Malaysian Jet Fighter

Comments

  1. Because of those contractor(which they were responsible for maintenance) were less experience. You already read a Audit Report.

    ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts