Battle proven, deadly and future upgrades: HAWK 208 RMAF



Airod Sdn Bhd dah sain MOU dengan BAE Systems untuk upgrade RMAF Hawk.

Antara upgrade yang di cadangkan Cockpit displays, HUDs (mission computers) and the RWR. Upgrade ini membolehkan Hawk 208 untuk bawa dan tembak Aim-9X Sidewinder. Upgrade ini juga membolehkan Hawk dipasangkan targeting pods untuk pandu bom panduan laser, rockets dan peluru berpandu.


sumber
http://www.malaysiandefence.com/

MMP

Comments

  1. harap lepas upgrade ada la tunjuk dkt LIMA
    Hawk 208 saje yang upgrade??hawk 108 ada upgrade tak?

    ReplyDelete
  2. Baguslah jika upgrades. Dlm keadaan sekarang ia satu berita yg melegakan. Apa berita program upgrades Mig 29N?

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya ini adalah satu keputusan yg tepat disebabkan faktor kos (jam terbang, penyelenggaraan serta bahanapi) yg lebih rendah berbanding F/A-18 menjadikan Hawk 208 sebagai pesawat yang sesuai bg melanyak serta membalun mundu dan lahanat2 selatan filipina. Kelajuan subsonic yg dimiliki pesawat ini juga menjadikan badan pesawat kurang mengalami metal fatigue yg sekaligus memendekkan hayat pesawat

    Sebenarnya kita boleh mengambil iktibar daripada konflik boko haram di nigeria. Walaupun mempunyai pesawat pejuang yg lebih canggih (F-7 serta Sepecat Jaguar), namun mereka lebih mempercayai pesawat Alphajet yg berada dalam khidmat tentera udara nigeria selama lebih 40 tahun dalam usaha menghapuskan pemberontak boko haram

    Berbalik kepada isu Hawk 208, terdapat beberapa isu yg harus diberi perhatian. Antaranya ialah jenis targeting pod yang hendak dipasang pada pesawat tersebut. Ini berikutan harga targeting pod yang agak mahal dan mungkin akan menjejaskan program MRCA tudm.

    ReplyDelete
  4. When they gonna show a cockpit for that? Please MY MoD...... please show the cockpit...

    ReplyDelete

  5. After Indian Success, France Targets Malaysia For Rafale Jet Sales
    27 September 2016

    Fresh from signing a contract to supply 36 Dassault Rafale jets to India, France is looking at Malaysia as the next possible buyer of its multi-role fighter.

    Malaysia and Canada have competitions to acquire new fighter aircraft in which Dassault is a bidder but Dassault CEO Eric Trappier is more optimistic on the Asian country. Talking about the chances of the Rafale in future competitions where it would up against the American fighter jets such as the F-16 and F/A-18 Super Hornet, Trappier was quoted as saying by a French publication, Challenges, “we are not like America, we have to build a good plane.”

    Reading between the lines of Trappier’s statement, is an admission of American political pressure for countries to buy its aircraft and that for the French to compete in such an environment their aircraft has to be better than the competition.

    The Malaysian procurement is considered a good opportunity by Boeing which manufactures the F/A-18. Malaysia is retiring older versions of F/A-18s in service with its Air Force. Saab which has sold its Gripen fighters to Thailand is also considered a good bet especially when it beat the French in the deal to sell jets to Brazil.

    Regarding Canada, which re-opened the competition after public pressure to reject the super-expensive F-35, the French are not so optimistic given ‘American pressure’ on its northern neighbour. Canada has invited Eurofighter, Lockheed Martin, Boeing and Dassault to bid for its fighter acquisition program.

    But many industry pundits expect the ultimate winner to be an American plane.

    However, the Indian contract would give an advantage to Dassault like none other. A French diplomat was quoted as saying in a French publication, Le Maghreb, "the Indians are downright formidable as negotiators," meaning that the aircraft and the terms of purchase are the only issues that mattered in the negotiations. Unlike in many other defence deals all around the world where bilateral relations and political groups (NATO countries buying only from fellow NATO countries) matter more than the technical merits of the equipment.

    kerajaan mungkin pertimbangkan jika rafale dipasang dan di maintenance oleh AEROD di malaysia...idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. "The Malaysian procurement is considered a good opportunity by Boeing which manufactures the F/A-18. Malaysia is retiring older versions of F/A-18s in service with its Air Force."

      mana dapat berita atas tu??ada retire F/A-18??

      Delete
  6. Here is a comparative study of the features between Rafale and the US-made F-16

    Rafale:

    - Rafale can fly up to 2,000 nautical miles at a stretch.

    - The maximum cruise altitude is 50,000 feet.

    - The rate of climb is 60,000 feet per minute.

    - Cruise speed long range is 1,032 knots.

    - Cruise speed normal range 750 knots.

    - Max speed winner is Rafale 579 knots.

    The Rafale reaches a maximum speed that is 410 knots faster than the F-16.

    - Maximum thrust is 34,000 (lbf / pound-force)

    Rafale produces 5,000 more pound-forces of thrust than the F-16.

    - Take-off Weight for Rafale is 54,000 (lbs)

    - Exterior Dimensions: Height 17.52 feet., wingspan 35.43 feet, total length 50.10 feet.
    Finally, India, France sign deal for 36 Rafale fighter jets
    MUST READ
    Finally, India, France sign deal for 36 Rafale fighter jets
    Rafale deal comes with 50 per cent offset clause
    MUST READ
    Rafale deal comes with 50 per cent offset clause

    Rafale is 0.79 feet longer than the F-16.

    Rafale has a 2.62 foot wider wingspan than the F-16.

    Rafale is 0.82 feet taller than the F-16.

    Avionics make & model: Thales RBE2-AA AESA radar Thales SPECTRA Electronic Warfare system. Thales/SAGEM-OSF Optronique Sec

    Armament: Guns: 1× 30 mm (1.18 in) GIAT 30/M791 autocannon with 125 rounds

    Hardpoints: 14 for Air Force versions (Rafale B/C), 13 for Navy version (Rafale M) with a capacity of 9,500 kg (20,900 lb) external fuel and ordnance and provisions to carry combinations of:

    Missiles:

    Air-to-air:

    MBDA MICA IR or EM or Magic II and

    MBDA Meteor in the future

    Air-to-ground:

    MBDA Apache or

    MBDA Storm Shadow-SCALP EG or

    AASM-Hammer or

    GBU-12 Paveway II, GBU-22 Paveway III or GBU-49 Enhanced Paveway II

    GBU-24 Paveway III

    AS-30L

    Air-to-surface:

    MBDA AM 39-Exocet anti-ship missile

    MBDA CVS401-Perseus in the future

    Deterrence:

    ASMP-A nuclear missile

    Other:

    Thales Damocles targeting pod

    Thales AREOS (Airborne Recce Observation System) reconnaissance pod

    Thales TALIOS multi-function targeting pod in the future (F3R Standard)[citation needed]

    Up to 5 drop tanks

    Buddy-buddy refuelling pod


    US F-16:

    - US F-16 can fly 2,280 nautical miles.

    - The maximum cruise altitude is 50,000 feet.

    - The rate of climb is 60,000 feet per minute.

    - Cruise speed long range is 1,303 knots.

    - Cruise speed normal range is 330 knots.

    - Maximum thrust is 29,000 (lbf / pound-force)

    - Take-off Weight for F-16 is 54,000 (lbs)

    - The F-16 weights 6,000 pounds less than the Rafale.

    - Exterior Dimensions: Height 16.70 feet., wingspan 32.83 feet, total length 49.31 feet.

    - Avionics make & model: Lockheed Martin Tactical Aircraft Systems

    Armament:

    Guns: 1 × 20 mm (0.787 in) M61A1 Vulcan 6-barrel Gatling cannon, 511 rounds

    Hardpoints: 2 × wing-tip Air-to-air missile launch rails, 6 × under-wing, and 3 × under-fuselage pylon (2 of 3 for sensors) stations with a capacity of Up to 17,000 lb (7,700 kg) of stores

    Rockets:

    4 × LAU-61/LAU-68 rocket pods (each with 19/7 × Hydra 70 mm rockets, respectively)

    4 × LAU-5003 rocket pods (each with 19 × CRV7 70 mm rockets)

    4 × LAU-10 rocket pods (each with 4 × Zuni 127 mm rockets)

    Missiles:

    Air-to-air missiles:

    2 × AIM-7 Sparrow

    6 × AIM-9 Sidewinder

    6 × AIM-120 AMRAAM

    6 × IRIS-T

    6 × Python-4

    Air-to-ground missiles:

    6 × AGM-65 Maverick

    4 × AGM-88 HARM

    AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)

    Anti-ship missiles:

    2 × AGM-84 Harpoon

    4 × AGM-119 Penguin

    Bombs:

    8 × CBU-87 Combined Effects Munition

    8 × CBU-89 Gator mine

    8 × CBU-97 Sensor Fuzed Weapon

    4 × Mark 84 general-purpose bombs

    8 × Mark 83 GP bombs

    12 × Mark 82 GP bombs

    8 × GBU-39 Small Diameter Bomb (SDB)

    4 × GBU-10 Paveway II

    6 × GBU-12 Paveway II

    4 × GBU-24 Paveway III

    4 × GBU-27 Paveway III

    4 × Joint Direct Attack Munition (JDAM) series

    4 × AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW)

    Wind Corrected Munitions Dispenser (WCMD)

    B61 nuclear bomb

    B83 nuclear bomb

    ReplyDelete
  7. best comments..

    Malaysia is trying to develop its aerospace industry for such a long time, albeit MRO and certain parts and avionics production. I dont see any harm Malaysia venture further into Rafales assembly and parts production as offered by the french company itself.
    Its good for the nation for long term gains and benefits, we need to start somewhere sooner or later. Its a lost not to accept something good as Rafale which is as good as or better than the Typhoon in which both types are designed to stay for at least another 30 years with much upgrade capacity available.

    Dassault is right since the very first day, Rafale for Malaysia.

    ReplyDelete
  8. Kewangan pula teruk. Nak pilihan raya plak

    ReplyDelete
  9. hawk 208 amat bagus...tiada cadangan kah untuk tambah bilangan kepada jumlah yg sesuai untuk kedua2 bahagian ( 2 skdrn ) yg sedia ada di Semenanjung & labuan....

    ReplyDelete
  10. Kalau tudm pilih rafale,rasanya diorang akan bagi satu skuadron pesawat latihan M-346 free (matchiam gula2 politik la supaya tudm angkat rafale).

    tp klu nk dibandingkan rasanya M-346 ne x berapa nk sesuai sebenarnya nk ganti pesawat Hawk 208. disebabkan pesawat ni pesawat latihan generasi baru, mesti kos jam terbang dan maintenance m-346 lebih tinggi dari pesawat hawk. kekuatan utama pewawat hawk 208 adalah ianya senang utk dioperasikan dan diselenggara. walaupun pesawat m-346 boleh melakukan kerja yg sama spt hawk, blm tentu pesawat ne blh lawan hawk dr segi kesiagaan operasi

    bg pendapat sy la kan, ada baiknya jika kita cari satu lg pesawat baru yg blh ganti pesawat hawk 208 sbg pesawat tempur ringan. M-346 tu biar jd pesawat latihan jelah (matchiam Mb-339cm. tudm xde hasrat pun nk jadikan pesawat tu jadik pesawat serangan darat ala2 hawk). L-159 pun ok gak, letak je pesawat tu kt sabah/sarawak, jd pesawat cam Su-30 ataupun F-18 buleh rotate kt sabah/swak macam biasa

    ReplyDelete
  11. 5 october 2016
    Helikopter Nuri mendarat cemas

    TAWAU – Seramai 13 anggota Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) cedera selepas helikopter jenis Nuri yang mereka naiki ketika menjalani rutin latihan mendarat cemas di kawasan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Balung di sini semalam.

    Kejadian kira-kira pukul 9.05 pagi itu turut menyebabkan lapan pelajar sekolah serta seorang pekerja pembersihan cedera.

    Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Roslan Saad berkata, kejadian berlaku ketika helikopter Nuri itu dalam pe­nerbangan pulang ke Lapangan Terbang Tawau selepas selesai menjalani latihan mencari dan menyelamat (SAR).

    Katanya, helikopter itu yang dikendalikan seorang juruterbang dan membawa bersama 13 anggota mula menjalani latihan pada pukul 7.35 pagi.

    “Helikopter itu keluar menjalani latihan sehingga ke Semporna dan ketika dalam perjalanan balik, berlaku sedikit masalah menyebabkan helikopter terpaksa membuat pendaratan kecemasan di kawasan sekolah,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

    Menurut beliau, pendaratan kecemasan di sebuah dewan terbuka yang dalam pembinaan itu menyebabkan kerosakan di beberapa blok bangunan di sekolah berkenaan.

    Antara kemudahan sekolah yang terjejas ialah dewan terbuka berkenaan, kantin, surau, blok sekolah dan bengkel.

    “Kita bersyukur kerana semua kru helikopter tidak mengalami kecederaan serius dan begitu juga dengan pelajar sekolah yang terlibat.

    “Mereka telah diberikan rawatan di Hospital Tawau dan semua pelajar sekolah juga dibenarkan pulang ke rumah masing-masing,” jelasnya.


    ReplyDelete
  12. Itu bkn pendaratan cemas kalau atas bumbung..tu terhempas cemas hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts