M109A6 Paladin Malaysia CONFIRMED






Tentera Darat Malaysia (AD-TDM) telah bersetuju menerima 24 unit howitzer SPH (self propelled howitzer – SPH) M109A6 Paladin dari Amerika dalam program Excess Defence Articles (EDA).


Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor menyatakan Tentera Darat Malaysia telah bersetuju dengan tawaran tersebut “If the procurement is completed, it will boost the firepower capability of the Army especially for units operating in Sabah”.

24 Paladin SPH M109 ini akan ditingkatkan ke standard A6 yang terbaru. manakala enam buah lagi M109 akan di gunakan untuk tujuan sparepart dan latihan.

keupayaan PALADIN yang sangat berkuasa





MMP


Comments

  1. AT LAST.. SPH FOR MALAYSIA.. 24 BIJIK ASTROS BACK UP DI BELAKANG..
    FIREPOWER MEMANG NAIK, HOPE ADA PENAMBAHAN LAGI NANTI

    ReplyDelete
  2. taming sari boleh guna x????

    ReplyDelete
  3. Wow selamat buat malaysia / atm.
    Paladin dilengkapi dengan kanon kaliber 155mm M284 meriam, yang dilengkapi dengan M182 senjata gunung, memilik jangkauan 24 km menggunakan putaran tanpa bantuan atau 30km menggunakan putaran dibantu. Proyektil pemuatan dapat dilakukan dengan menggunakan sistem hidrolik penuh-stroke, atau beban sistem semi-otomatis adalah opsional.

    #semogalancar

    ReplyDelete
  4. bang @GAGAK ini tank paladin ini pemebelian apa barang hibah dari amerika ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Excess defense articles provided to partner nation at a reduced price (based on the condition of the equipment) or as a grant.

      Partner nations pay for packing, crating, handling, and transportation (PCH&T), as well as refurbishment if applicable – EDA is “as is, where is”.

      Delete
  5. Actualy only the A5 variant was offered. Not the A6 @ Paladin. Adakah ianya akan dtingkatupaya ke tahap A6? Ur guess is as good as mine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. no longer a guess. the Panglima him self said the A5 will be upgraded to A6

      Delete
  6. 24 upgraded, 6 spares n training

    ReplyDelete
  7. Ape beza upgrade A5 ke A6. Blh cerita sikit. Lopong la

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://en.wikipedia.org/wiki/M109_howitzer#M109A6_.22Paladin.22

      Delete
  8. Jujur.. saya lebih suka platfom tank daripada roda seperti Pilihan TNI
    Pilihan yg baik dari Malaysia

    ReplyDelete
  9. Pilihan yg tepat dari malaysia.dlm platfom tank.. lebih unggul dlm daya gerak
    TNI dengan caesar dlm platfom roda kurang oke untuk medan hutan lebat..

    ReplyDelete
  10. Should buy more EDA...suggest MRAP vehicles..they got thousand of them..pick and choose low mileage around 200-300 refurbished, driving position and add 12.7mm RWS this should be less than RM 100-200 million ...it is better than Adnan overpriced (turret alone cost complete IFV) the money that they can save can be used to procure/ upgrade MRCA, ISR arial platform

    ReplyDelete
  11. 1500 fighter
    300 kapal perang laut
    2000 kereta kebal
    awac 50
    baru le malasyai anak jantan bos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh,klau mcm nie...pla tak berani masuk perairan malaysia..

      Delete
    2. Alah,takpelah...kami tak kuat macam indon....panser badak boleh tepis atgm mcm tepis lalat je...siap boleh terbang lagi :p

      Delete
    3. Indon ada tak? Indon tu 10 kali lebih besar dari Malaysia. Australia cuma seberang laut. Kalau tak ada 1500 fighter aircrafts (generation 4 and above), 300 kapal perang (corvettes and above), 2000 kereta kebal, memang berasap la

      Delete
    4. Perh kawan...klu tue anak jantan dah sedia kaa malaysia kne hentam dkat negara laen...n then....kita xpatut bawa perlumbaan senjata ke asia tenggara...melaenkn kita dah sedia dlm sume bidang

      Delete
    5. Perh kawan...klu tue anak jantan dah sedia kaa malaysia kne hentam dkat negara laen...n then....kita xpatut bawa perlumbaan senjata ke asia tenggara...melaenkn kita dah sedia dlm sume bidang

      Delete
  12. rambo john dekat jakartagreater pon kuat melalak sini pun sama kau bro

    ReplyDelete
  13. dengan kepakaran DEFTECH sekarang, kita mampu memasang sendiri kereta kebal seperti ALTAY TURKEY..kajian mendalam perlu di buat oleh ATM..idea

    ReplyDelete
  14. Wlaupon brg trpakai...tp klu dah upgrade bbisa jgak nt...

    ReplyDelete
  15. Di harap Gunners pada masa ini dapat menyesuai kan diri dengan cepat latihan yang baru Deploy, shoot and move to a new location dari yg dulu Deploy , Shoot , Packing and Move to a new location ...... 5 butir tembak untuk effect

    ReplyDelete
  16. Baru berseteju tp LA dh issue ke? Dn statement said "IF the procurement is completed then it will boost fire power" the words IF is something not yet confirm. That's why no any delivery schedule were announced..his just mentioned agree...

    ReplyDelete
  17. Zaman skang nk jd askar kna pndaila BI...teknologi mkin canggih bahasa pon kna canggih...kang xtau plak nk tekan butang mana nk tembak...

    ReplyDelete
  18. Batal dibeli., indon sekarng dah punya pun

    ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts