Eksesais PARADISE 2 : Finding, Fixing, and Finishing



ADEX CODE-NAMED EXER PARADISE AND SAR EXER ACT. WILL BE CONDUCTED WI ... ROYAL MALAYSIAN AIR FORCE(RMAF) WILL BE CONDUCTING. AIR DEFENCE EXER.

TUDM memulakan eksesais Paradise secara besar besaran berdekatan Spratly. Eksesais ini melibatkan pesawat pejuang tercanggih TUDM Su-30MKM yang memiliki kemampuan SEAD dan Maritim Strike yang ampuh. Turut serta ialah F/A-18D hornet yang dilengkapi JHMCS.

Hornet dilengkapi dengan AN/ASQ ATFLIR yang menaiktaraf keupayaan Hornet Untuk menjejak dan menanda sasaran dalam apa jua keadaan cuaca yang estrem kerana ATFLIR ini terdiri dari pelbagai sensor yang mengangkumi Electro Optical Targeting Pod dengan dipasang bersama thermorgraphic camere, low light television camera dan target laser desiganator.

yang mana pengunaan ATFLIR memberikan anjakn baru Hornet D untuk menembak JDam dan misil panduan laser dengan berkesan.

keupayaan yang penting dalam maritime strike. 6 pods telah dipasang pd hornet.

Permulaan fasa serangan dengan pesawat Su-30MKM melakukan close air cover dan jamming bagi mewujudkan diversion untuk melindungi pasukan khas yang menyelinap dengan helikopter EC725 dan Nuri.

Pesawat Su-30MKM atau dikenali sebagai Modernizirovannyi Kommercheskiy Malaysia – Modernized Export Malaysia) merupakan jet pejuang supermaneuverable yang dimiliki TUDM sejak 2007. MKM memiliki on board avionics yang berbeza dari pesawat Su-30 yang lain didunia. Ia menggunakan Thales Head-up display (HUD), navigational forward-looking IR system NAVFLIR dan juga Damocles targeting pod.

Untuk perlindungan pesawat ini dilengkapi missile approach warning sensor (MAWS) dan laser warning sensor (LWS) yang di majukan oleh Avitronics (South Africa).

Anggota dan aset udara TUDM telah di aturgerak selama dua minggu bagi melaksanakan Eksesais PARADISE 2 bertempat di PU Labuan. Eksesais ini walaupun tidak dinyataka secara terperinci masih mengekalkan format latihan Eks Paradise 1.

Knirti SAP 518 Stand off Jammer

Pesawat Pejuang MRCA Su-30MKM dan F/A-18D Hornet dan pesawat penyerang ringan Hawk 108 dan 208 melakukan eksesais pengeboman dan penembakkan misil sambil melakukan simulasi supression of air defence dan memusnahkan sasaran-sasaran radar, network komunikasi dan jaringan pertahanan udara. Bagi memastikan kesemua pesawat yang terlibat terbang lebih lama Eksesais ini turut melibatkan pengisian minyak di udara menggunakan pesawat KC 130 TUDM.

CN235 dan C130H charlie turut digunakan untuk menurunkan pasukan penyerang yang bertanggungjawab menawan semula lapangan terbang yang di tawan.

Terbang rendah rapat diatas pucuk2 pokok, jet pejuang Su-30MKM, F/A-18D Hornet, Hawk 208 dan Hawk 108 menuju ke arah sasaran, sambil melakukan taktikal menuver bagi mengelak radar dan senjata antipesawat musuh yang dikesan terlebih dahulu.

Dalam simulasi serangan Eks Paradise, pilot TUDM akan di pandu arah oleh pasukan khas yang menyusup merapat ke sasaran. Latihan deep insertion dan extraction pasukan khas juga dilakukan dengan menggunakan aset helikopter seperti EC725 dan Nuri.

Eksesais ini juga melatih para komander dalam melaksanakan air land battle dalam formasi joint operation. Ini merupakan kali kedua eksesais ini dilaksanakan.

MMP perasan tempo latihan berdekatan dengan spratly semakin meningkat dan sebenarnya eksesais kali ini agak besar. Kemudian semua dah maklumkan yang TUDM beri notis awal kepada penduduk sabah kerana dulu ada bapak mithali ni marah anak dia nangis dengar bunyi jet. TUDM kena layan la plak orang2 yang mcm ni.. Aku dulu punya la kagum gila bila dengar bunyi jet.. Zaman sekarang ni mcm2 perangai ada.

Satu lagi yang menarik ialah eksesais ini di buat hampir serentak dengan eksesais serangan airborne dan amfibia Malus Amphex.. Aku tak percaya la Osprey dua biji tu just lepak je atas tarmac .. Mesti ada kaitan dengan eks paradise jugak.

Apapun mesej eksesais ini jelas.

1. Tudm akan laksana SEAD.

2. Tudm akan achieve air superiority dan jatuhkan pesawat musuh

3. Tudm akan insert pasukan khas untuk pandu air strike package

4. Tudm akan musnahkan semua sasaran radar, telekomunikasi dan pertahanan udara dengan menggunakan smart bomb.

5. Pasukan khas penyerang akan paradrop ke atas fasilitu untuk operasi menawan dan memusnah.

6. Kemudian operasi serangan amfibia dilaksanakan dalam menawan keseluruhan fasiliti musuh.

Sape makan cili.

Ikan Jerung Hantu

Comments

  1. pada pandangan sy, eksesais ini bukan sekadar untuk tunjukkan keupayaan atm dlm menawan semula sesuatu kawasan, tetapi juga menunjukkan keeratan hubungan dgn barat sekiranya terjadinya konflik..

    sy percaya sekiranya berlaku konflik dgn china,tentera kita mungkin tidak mampu untuk menanganinya bersendirian.kita pasti habis..sebgai negara kecil yg berkekuatan sederhana, "military power" sebgai bargaining chips adalah sesuatu yg tidak patut..oleh itu bantuan dr kuasa asing perlu walaupun mereka ada agenda tersembunyi.

    dlm konsep balance of power,sokongan dari anggota asean kunci untuk neutralkan china.sidang kemuncak asean boleh menjadi medium terbaik untuk beri kata dua kepada china..

    kalo china berkeras untuk tambak laut dikawasan tu,negara lain yang menuntut juga boleh buat perkara y sama..base kita di layang2,salute to Dr M yg berfikiran jauh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysia tersepit di antara dua hegemoni ini dan sedang cuba mencari jalan diplomasi

      Delete
  2. Bro Scan ,isi paragraf terakhir anda terasa lucu. Bukankan M'sia yang lebih dahulu melakukan reklamasi diam diam di coral layang layang ...Jadi pertanyaannya harusnya di balik kalaulah M'sia boleh kenapa China tak boleh?.
    Sokongan dari anggota Asean tidak bisa di harapkan,karena ASEAN sekarang adalah asean yang pondan. Tiada tokoh yang di hormati di Asean seperti jaman trio Soeharto.Mahathir dan Lee .Mereka bertiga sangat solid. Setelah di tinggal mereka bertiga asean is nothing. Ini fakta ,Asean Defence minister's plus 4/11/2015 lalu gagal memasukkan agenda soal LCS dalam sekespakatan bersama. Artinya politik pecah belah dan kuasai seperti politik belanda dalam menguasai nusantara telah berhasil di lakukan China.
    Indonesia yang tidak tersangkut langsung dengan konflik LCS sebenarnya bisa di jadikan penengah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. unknow

      Dr M telah membuat keputusan yg tepat dgn membina pangkalan laut di pulau layang2 sebagai tanda penguasaan kawasan serta foward base..dgn hubungan diplomatik yg kuat,base ituboleh digunakan oleh kuasa lain terutama anggota asean termasuk indonesia sekiranya ada keperluan di kawasan tersebut...mlysia tidak menghalang mana2 negara lain yg cuba menuntut hak di kepulauan tersebut....bayangkan jika dulu mlysia tidak membina pangkalan laut disitu, apa bukti kewujudan yg asean ada pada hari ini untuk menghalang china untuk claim keseluruhan pulau tersebut.?

      pd hemat kamu,asean hari ini adalah pondan tanpa trio pemimpin terdahulu..perlu diingat tanpa pemimpin yg telah pergi, kita tidak mampu terus berjuang..ingt,pemimpin adalah manusia dan smpi satu msa akn berganti..yg kita ada adalah apa yg diwariskan..jangan jadikan kegagalan meeting yg lalu sebagai penghalang kesepakatan..itu adalah lumrah dalam diplomasi..masa masih panjang,akan ada beratus2 meeting akan dtg yg mungkin mbawa kesepakatan dlm asean..

      indonesia masih banyak masalah domestik yg belum diselesaikan dan dasar luar indonesia yg keras thdap negara jiran tidak memungkinkan indonesia boleh menjadi penengah...seharusnya indonesia sebagai negara yg besar perlu lebih gigih meningkatkan kekuatan ekonomi dan military..mungkin pd suatu hari nnti indonesia boleh jd kuasa dunia,jd kita se asean tidak perlu berpaling kepada kuasa dunia yg lain.

      Delete
    2. China itu adalah ular naga . Sepertinya bersahabat tapi di balik itu adalah lilitan dan bisa. AS dan negara lain pernah di undang oleh China untuk datang ke pulau buatannya.Tapi di tolak karena sekali menerima undangan dan datang kesana yang terjadi adalah sama dengan mengakui pulau itu milik mereka. Karena kita yang datang adalah sebagai tamu dan china adalah tuan rumah. Nah M'sia mencoba meniru langkah yang sama ?.

      Ya ,Indonesia adalah pendiri Asean bersama Malaysia dan Phipilpina awalnya .Tujuannya adalah agar semau masalah berjiran dapat di selesaikan dengan cara berunding ,menghindari penggunaan militer dalam menyelesaikan masalah antar anggota Asean.Prinsip itu di pegang teguh Indonesia ,nelayan asing mencuri ikan di laut Indonesia di biarkan saja malah SBY sebagai presiden memarahi mentrinya yang menenggelamkan kapal asing. Laut di Natuna di gunakan S'pure untuk latihan pesawat tempur ,SBY walau tahu tapi tidak berbuat apa apa. Tujuannya agar tidak mengganggu hubungan baik antar anggota.
      M'sia mengirim ATM ke Ambalat dan Tjg datu menciderai semangat Asean. SBY mulai membangun militer yang selama ini di lupakan .Sudah cukup kami mengalah demi semangat Asean . Yang Indonesia dapatkan adalah pelecehan dan ditikam dari belakang saat lemah. Walaupun Indonesia kesulitan menjaga wilayahnya yang luas tapi kami yakin bisa mempertahankan diri sendiri bila ada yang mengancam negara kami. Kami terbiasa hidup dengan perjuangan kami sendiri tanpa menggantungkan pada belas kasihan negara lain.Bangsa kami tidak menderita inferiory comlex syndrome yang biasanya terjadi pada bangsa yang pernah terjajah. Sebab kami sudah buktikan sendiri bahwa kami bisa melawan penjajah dengan usaha kami sendiri.

      Delete
    3. China tiada basis untuk klain Spratly milik mereka

      Delete
    4. Bro, sbelum salahkan malaysia,lihat dulu batas peta nya yg dituntut msia itu cuma brp km dari pantai,yg cina tuntut ribuan km dari pantainya...x masuk akal...ya msia pernah dijajah tetapi ekonomi nya kini serba cukup dan itu lebih baik dari hidup di bawah jajahan indonesia , hell no..

      Delete
    5. 1. Ya, China sebuah negara Kuasa Besar. jadi perlukan konsep yg lebih lembut tapi tegas dlm berhadapan dgn mereka. sebagaimana yg digunakan Malaysia.

      2. Prinsip ASEAN juga dipegang teguh oleh Malaysia, sebab itu ramai Pendatang Asing Tanpa Izin dari Indonesia, Filipina yg memasuki Malaysia, tapi masih di layan sebaiknya.

      3. Ruang udara Indonesia di Natuna yg digunakan sebagai kawasan latihan pesawat pejuang Singapura merupakan perjanjian persefahaman yg menguntungkan kedua2 belah pihak.

      4. Ambalat dan Tanjung Datu merupakan kawasan bertindih antara Malaysia dan Indonesia. Indonesia juga membangunkan struktur pertahanan di kawasan yang sama.

      5. Malaysia juga pernah menentang penjajah, malahan mereka keluar dengan sukarela kerana pemimpin kami terdahulu bijak berdiplomasi, tanpa melibatkan pertumpahan darah. (The pen is mightier than the sword).

      6. Ini diteruskan dengan kepimpinan sekarang, di mana usaha diplomasi digunakan bagi melembutkan China, tanpa menjejaskan hubungan yang sedia terjalin.

      Delete
    6. Ya China sebuah negara kuasa besar maka Malaysia guna cara yang smooth,tapi bila berhadapan dengan negara yang dia anggap lemah maka M'sia ,gunakan cara keras .Ya itu pernah terjadi dimasa TNI sangat lemah karena embargo dan lagi dalam krisis ekonomi.

      Ruang udara laut natuna di gunakan S'pure tidak sah ,karena perjanjian itu ditolak DPR. Di Indonesia presiden bisa mengadakan perjanjian dengan negara lain atas persetujuan Parlemen.Kalau DPR menolak berarti itu tidak berlaku.Presiden bukan penguasa tunggal di negara demokrasi ada kekuatan yang setara yaitu parlemen,dan penegak hukum.
      Mungkin karena presiden SBY yang menyetujui maka selama dia berkuasa di biarkan saja dan parlemen tidak mengetahui bahwa diam diam singapure latihan disana.Tapi sejak penggantian presiden dengan Jokowi sudah ditegaskan TNI tidak bisa menerima kegiatan itu di teruskan.

      Mentality bangsa yang merdeka dengan perjuangan sendiri dengan meminta merdeka tetap beda..Bangsa yang berjuang dengan darah dan air mata untuk merdeka akan merasa dia sama dengan bangsa lain.Bangsa yang mengemis minta merdeka akan mengalami Inferiority complex .Selalu merasa dia butuh pohon besar buat bersandar ,hal ini juga terjadi dengan Aussie selalu mendewakan AS dan perasaan curiga berlebihan dengan negara lain.

      Delete
    7. 1. Malaysia tidak pernah mengancam mn2 jiran. Semasa Indonesia di embargo pun, Malaysia tidak pernah menhancam keselamatan Indonesia.

      2. hanya Anda yang menyatakan tidak sah. mustahil jet pejuang Singapura dpt terbang bebas jika tiada perjanjian persefahaman.

      3. Tiada bezanya bebas dgn mata pedang (perang) atau mata pena (perjanjian). semangat utk membebaskan diri itu yg penting. bangsa yg memiliki inferiority complex selalunya, bangsa yg gagal memahami aspirasi kemerdekaan itu. byk negara di Afrika yg bebas dr penjajahan menerusi perang (sama seperti Indonesia) dan gagal membangun langsung.

      Delete
    8. Orang yang bijak bisa mendapatkan apa saja dari meja perundingan tanpa perlu membazirkan darah dan airmata. Orang yang kurang kecedikannya akan mengunakan tenaganya untuk mendapatkan apa dia mahu.. Malaysia boleh mengalahkan Inggeris dimeja perundingan tapi Indonesia enggak mampu mengalahkan Belanda. Belanda beri kemerdekaan pada Indonesia bikan kerana Indonesia kuat.. tapi kerana tekanan US ketika itu.. jadi lupakan angan2 mat jenin merasakan yg Indonesia itu kuat. Angkatan Laut Indonesia seringkali menunda bot nelayan Malaysia dr perairan Malaysia masuk ke perairan Indonesia kemudian menuntut pampasan seperti LANUN..malah yg melanun di perairan Selat Melaka antaranya adalah anggota Angkatan Laut Indonesia sendiri... Lupakan sahaja kemegahan kamu selagi kamu masih diulit mimpi dengan Wang Pelincir.....

      Delete
    9. @Shafiq G, DPR adalah parlemen RI ,sampai sekarang menolak menanda tangani perjanjian itu.Jadi secara otomatis tidak berlaku.
      http://www.mfa.gov.sg/content/mfa/overseasmission/jakarta/press_statements_speeches/2013/201310/PRESS_ARTICLES_IN_PIKIRAN_RAKYAT_ON_SINGAPORE_INDONESIA_EXTRADITION_TREATY_AND_DEFENCE_COOPERATION_AGREEMENT.html

      http://analisismiliter.com/artikel/part/11/Nasionalisme_dan_Batalnya_Perjanjian_DCA_Indonesia_Singapura_2007 .

      Di Sumatra pernah diadakan satu kali latihan ,sebelum keluar pernyataan dari DPR yang menolak meratifikasi dan sampai hari ini tidak pernah lagi ada latihan pesawat pejuang singapure di sumatra.Itu suatu bukti perjanjian itu belum sah ,tapi diam diam Singapure tetap melakukan latihan di laut Natuna .
      Isi link pertama dari kedutaan S'pure.
      @Melayu ,wang pelicin sekarang lagi banyak di kantong Najib dan Rosmah ,buat pelesiran keliling dunia...apa kamu tak di ajak serta..?.kah..kah...lol

      Delete
    10. 1. Perjanjian DCA antara Singapura & Indonesia di tandatangani pada thn 2007. maknanya perjanjian telah dibuat tanpa di bincangkan di peringkat DPR. Sepatutnya itu tidak berlaku.

      2. Apapun, sy ucapkan tahniah kepada DPR Indonesia kerana tidak terlalu mengikut rentak Singapura dalam soal pertahanan. umum mengetahui bahawa Singapura di takrifkan Israel Asia Tenggara.

      Delete
    11. Ya yang di untungkan akibat renggangnya hub berjiran indonesia dan Malaysia adalah Singapure ,hal itu harus di fahamkan pada rakyat kedua dua negara.

      Delete
    12. ya, sangat tepat saudara Unknow.

      Delete
  3. apakah yg berlaku sekiranya Malaysia setuju dgn US base di Sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. malaysia tidak akan benarkan Amerika membina base di Sabah tetapi Malaysia akan benarkan US menggunakan fasiliti kita case to case basis

      Delete
    2. Kita akan hilang keistimewaan yg dimiliki sekiranya membenarkan us membina pangkalan di malaysia.

      1.secara tak lansung kita bukan lg negara berkecuali

      2.kita hilang sokongan russia dan china sekiranya berlaku konflik dgn us

      3.susah untuk us keluar dr msia sekiranya mereka sudah bertapak

      4.kita mungkin tidak boleh mendapatkan senjata canggih dr 2 kuasa tersebut.

      5. Ekonomi kita akn bergantung pd us.

      Banyak lg keistimewaan yg kita akn hilang sekiranya us membina pangkalan di msia termasuk paling penting ialah kuasa diplomatik yg kita ada skg..

      Isu minyak sudan menjadi contoh betapa kita perlukan china utk menghalang amerika dari memonopoli..

      Pemimpin yg ada hari ini perlu bijak menilai keperluan base us di msia supaya tidak menjadi beban dan malapetaka kpd anak cucu kita pd msa akn dtg..peliharalah keistimewaan yg kita ada ini smpai bila2..

      Delete
  4. Seharusnya Malaysia dan Indonesia Raya damai dan jangan saling curiga dan berhubungan baik, me haquyakin, itu pasti di segani dan dihormati, tapi malah Negara Brunai yg mengerti akan arti bertetangga yg baik, cuba Indonesia, Malaysia dan Brunai sesama Majoriti Moslem bersatu dengan erat pasti dihormati byk negara kawasan.

    ReplyDelete
  5. bro aku tengok ramai sungguh fans indonnesia minat tentang pertahanan malaysia. jangan risau la indonesia mustahil negara kami serang anda. kita sesama islam ada yang melayu cina dan india. cuba bayangkan malaysia indonesia brunei . serta islam di selatan thailand dan philiphine bersatu fuhh mantap agama kita di timur nie

    ReplyDelete
  6. bro aku tengok ramai sungguh fans indonnesia minat tentang pertahanan malaysia. jangan risau la indonesia mustahil negara kami serang anda. kita sesama islam ada yang melayu cina dan india. cuba bayangkan malaysia indonesia brunei . serta islam di selatan thailand dan philiphine bersatu fuhh mantap agama kita di timur nie

    ReplyDelete
  7. singapore, philiphine, jepun, korea selatan, taiwan, India dan Australia semua ada US army base ...apa nak heran

    ReplyDelete

Post a Comment

Yah yah...no racist stuff ok ... i will delete it in no time .... and i hate politics, although i will allow political rants, be prepare for nasty flak from me if its contradict my view.

oh and please wrote your name even if its Anonymous. A person must responsible for his act and words. Dont be a coward.

Popular Posts